Hoe moet ik rijst koken
Rijst, misschien wel het meest gegeten voedsel ter wereld. Rijst is makkelijk klaar te maken al moet je wel weten hoe. Kijk maar eens naar dit basisrecept.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten rijst
- Rijst
- Eventueel zout
Materialen
- Pan
- Eventueel rijstkoker / stoomkoker
Bereiden rijst
Afhankelijk van het type rijst wordt voor het koken van rijst meestal 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid aan water gebruikt. Voor kleefrijst en risottorijst is dat 3 keer zoveel. Sommige soorten voorgekookte rijst (snelkook- of parboiled rijst) hebben maar 1,5 keer de hoeveelheid water nodig.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat aangegeven en laat de gare rijst uitdampen. Het toevoegen van zout is een persoonlijke voorkeur.
Laat de rijst met gesloten deksel staan en verwerk de rijst verder volgens het recept.
Rijst kan ook in een elektrische rijstkoker worden gemaakt, of worden gestoomd. Het stomen van rijst duurt ca. 30 minuten.
Gekookte rijst is maximaal 2 dagen houdbaar.
Gare rijst laat zich makkelijk in de magnetron opwarmen.