Een goed gebakken vis is mooi heel, heeft een krokant korstje en een fijne vissmaak. Hoge kookkunst is niet vereist, wel aandacht en zorg. Bijna alle vissoorten kun je bakken,vooral gebakken platvis (schol en tong) zijn erg lekker.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten gebakken vis

  • Vis (schol of tong)
  • Bloem
  • Vloeibare olie
  • Eventueel ei
  • Eventueel paneermeel
  • Eventueel kruiden en broodkruim

Materialen

  • Groot bord of platte schaal
  • Koekenpan met antiaanbaklaag

Bereiden gebakken vis

Strooi op een groot bord of platte schaal een laagje bloem en wentel de schol of tong hier aan beide kanten in. Druk de vis licht aan en schud het teveel aan bloem eraf.

Verhit 4 kneepjes vloeibare olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken.

Bak hierin de vis aan beide zijden mooi goudkleurig in 4 á 6 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte van de vis.

Wentel de vis voor een knapperig laagje eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Of maak zelf een paneermeel van versgehakte kruiden met droog broodkruim. Wentel de vis eerst door ei, dan door het kruidige paneermeel en dan opnieuw door ei en paneermeel. Bak verder als boven beschreven.