Hachee is een heerlijk stoofgerecht, dat we kunnen zien als een typisch Nederlands gerecht. Wanneer je dit wilt maken op de ouderwetse manier, is dit gerecht een echte aanrader. Hoe maak je de hachee zoals vroeger?

  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Wachttijd: 120 minuten

Ingrediënten hachee zoals vroeger

  • 600 gram stoofvlees
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 blokje runderbouillon
  • 5 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 1,5 liter warm water (en eventueel nog wat meer)

Materialen

  • Stoofpan met deksel

Bereiding

Pel en snipper de uien in stukjes. Snijd ook het vlees in stukjes wanneer dit nog niet voorgesneden was. Doe nu de boter in een stoofpan en smelt dit op middelhoog vuur. Als de boter gesmolten is, voeg je het vlees toe. Braad dit een paar minuten op hoog vuur en voeg daarna de uien toe. Voeg peper en zout toe naar smaak en bak alles nog een paar minuten. Verkruimel nu het bouillonblokje over het vlees en voeg de bloem toe. Bak alles goed tot de bloem bruin is geworden.

Nu doe je het water erbij en roer je alles door elkaar. Als laatste doe je de overige ingrediënten erbij: de azijn, de suiker, de kruidnagels en het laurierblad. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat het geheel nu stoven voor minstens 120 minuten.

Roer tussendoor alles regelmatig door elkaar. Proef halverwege of de jus lekker is. Zo niet, dan kun je er wat meer peper en zout bij doen.

Serveren

Serveer de hachee met bijvoorbeeld aardappelen en rode kool. Ook lekker met aardappelpuree. Heb je nog wat over? Dan kun je dit de volgende dag ook opwarmen en op brood eten.

Variaties

Er zijn ontzettend veel variaties mogelijk met dit gerecht. Je kunt het bijvoorbeeld iets pittiger maken door ook een gesnipperde rode peper toe te voegen. Het geeft ook een bijzondere smaak wanneer je wat ketjap door de hachee doet. Hiermee geef je het gerecht meer een Oosterse twist. Sommige mensen vinden het ook erg lekker om stukjes appel door de hachee te doen. Je kunt de azijn dan beter wegdoen. Wil je het nog zoeter maken? Voeg dan behalve appel ook wat stroop toe aan het gerecht.

Eet smakelijk!