Aardappels hebben net als groenten een hoog gehalte aan vitamine C en B. Om te kunnen genieten van aardappels, moet je wel even de keuken in duiken; rauw zijn ze niet te eten. Gelukkig is het koken van aardappels een fluitje van een cent.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 750 Gram vastkokende aardappels (hoeveelheid geschikt voor vier personen)
  • Water
  • Zout

Materialen

  • Aardappelschilmesje
  • Vergiet
  • Grote pan
  • Fornuis
  • Kookwekker

Bereiden van aardappels

Kies de juiste soort aardappel
Eigenheimer, Doré, Bintje: de aardappel is verkrijgbaar in vele kleuren en smaken. De verschillende soorten kun je onderverdelen in twee groepen: primeur- of bewaaraardappels en vastkokende of bloemige aardappels. Wil je aardappels koken, dan kun je het beste voor de laatstgenoemde kiezen. Charlotte, Nicola en Bintje zijn onder andere vastkokende aardappelen. Eigenheimers en Irenes zijn voorbeelden van zeer bloemige (kruimige) aardappelrassen.

Welke soort je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Bloemige (kruimige) aardappels zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. De buitenkant van deze aardappels is namelijk sneller gaar dan het binnenste gedeelte. Als je het niet erg vindt om ‘brokken’ aardappel te eten, kun je prima voor de bloemige variant kiezen. Wil je liever dat de aardappels tijdens het koken hun vorm behouden, koop dan vastkokende.

Zet een pan met water op
Kies een lekker ruime pan uit. Op die manier voorkom je dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water en voeg naar smaak zout toe. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de soort aardappels. Bloemige (kruimige) aardappels kun je het beste koken in weinig water. Nog beter zou zijn om deze aardappels te stomen. Vastkokende aardappels kun je lekker laten ‘zwemmen’: goed onder water zetten. Breng het water op hoog vuur aan de kook.

Schil de aardappels
Terwijl het water op staat, kun je de aardappels schillen. Je hebt ongeveer 750 gram aardappels nodig voor vier personen. Schillen doe je met een aardappelschilmesje. Probeer dun te schillen; de voedingsstoffen van aardappels bevinden zich vlak onder de schil. Nadat je eventuele pitten en slechte plekken hebt verwijderd, snijd je de aardappels in gelijke stukken en was je ze met koud water.

Doe de aardappels in de pan
Doe de aardappels in de pan met kokend water. Draai het vuur pas lager als alles weer kookt. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt 18 tot 20 voordat de aardappels gaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje; niets is zo vies als doorgekookte aardappels.

Giet de aardappels af
Controleer na 18 tot 20 minuten of de aardappels gaar zijn. Dit doe je door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de aardappels gaar. Neem de pan van het vuur en giet het kookvocht – eventueel met behulp van een vergiet – af. Schudt de aardappels in de pan even heen en weer en laat de aardappels even uitdampen voordat je ze serveert.