Aardappels hebben net als groenten een hoog gehalte aan vitamine C en B. Om te kunnen genieten van aardappels, moet je wel even de keuken in duiken; rauw zijn ze niet te eten. Gelukkig is het koken van aardappels een fluitje van een cent.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 750 Gram vastkokende aardappels (hoeveelheid geschikt voor vier personen)
- Water
- Zout
Materialen
- Aardappelschilmesje
- Vergiet
- Grote pan
- Fornuis
- Kookwekker
Bereiden van aardappels
Kies de juiste soort aardappel
Eigenheimer, Doré, Bintje: de aardappel is verkrijgbaar in vele kleuren en smaken. De verschillende soorten kun je onderverdelen in twee groepen: primeur- of bewaaraardappels en vastkokende of bloemige aardappels. Wil je aardappels koken, dan kun je het beste voor de laatstgenoemde kiezen. Charlotte, Nicola en Bintje zijn onder andere vastkokende aardappelen. Eigenheimers en Irenes zijn voorbeelden van zeer bloemige (kruimige) aardappelrassen.
Welke soort je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Bloemige (kruimige) aardappels zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. De buitenkant van deze aardappels is namelijk sneller gaar dan het binnenste gedeelte. Als je het niet erg vindt om ‘brokken’ aardappel te eten, kun je prima voor de bloemige variant kiezen. Wil je liever dat de aardappels tijdens het koken hun vorm behouden, koop dan vastkokende.
Zet een pan met water op
Kies een lekker ruime pan uit. Op die manier voorkom je dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water en voeg naar smaak zout toe. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de soort aardappels. Bloemige (kruimige) aardappels kun je het beste koken in weinig water. Nog beter zou zijn om deze aardappels te stomen. Vastkokende aardappels kun je lekker laten ‘zwemmen’: goed onder water zetten. Breng het water op hoog vuur aan de kook.
Schil de aardappels
Terwijl het water op staat, kun je de aardappels schillen. Je hebt ongeveer 750 gram aardappels nodig voor vier personen. Schillen doe je met een aardappelschilmesje. Probeer dun te schillen; de voedingsstoffen van aardappels bevinden zich vlak onder de schil. Nadat je eventuele pitten en slechte plekken hebt verwijderd, snijd je de aardappels in gelijke stukken en was je ze met koud water.
Doe de aardappels in de pan
Doe de aardappels in de pan met kokend water. Draai het vuur pas lager als alles weer kookt. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt 18 tot 20 voordat de aardappels gaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje; niets is zo vies als doorgekookte aardappels.
Giet de aardappels af
Controleer na 18 tot 20 minuten of de aardappels gaar zijn. Dit doe je door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de aardappels gaar. Neem de pan van het vuur en giet het kookvocht – eventueel met behulp van een vergiet – af. Schudt de aardappels in de pan even heen en weer en laat de aardappels even uitdampen voordat je ze serveert.
april 26, 2011
er ontbreekt 1 belangrijk punt in dit verhaal: moet er een deksel op de pan tijdens het koken of niet?
lijkt triviaal, maar bij bv. rijst moet er WEL een deksel op de pan en bij pasta juist NIET
hoe is dat bij aardappelen?
mei 9, 2011
Daar heeft Peter toch een punt. En voor mij een dilemma. Wel of geen deksel? Ik doe het maar met deksel, dan blijft de warmte lekker in de pan en heb je direct een soort stoom effect.
mei 23, 2011
Ik ben nu aardappelen aan het koken en ik ben 12 jaar, ook ik doe het met deksel mijn moeder zegt dat dat het beste is.
groetjes wouter
mei 23, 2011
Aardappels kun je prima koken met het deksel er op. Zo koken ze sneller gaar. Met het deksel op de pan neemt de druk in de pan iets toe en ook verlies je minder warmte. Het koken gaat dus sneller en is energiezuiniger.
Om de aardappels te koken hoeven ze niet geheel onder water te staan. Als de helft onder water staat is genoeg. Zeker in combinatie met het deksel op de pan. Op deze manier hoeft er minder water verwarmd te worden en gaat het koken sneller en bespaar je op je stook kosten.
Eetsmakelijk.
juli 14, 2011
hoe is het dan toch mogelijk dat er aardappelen zijn die na 45 minuten nog niet gaar zijn zelf in de snelkook pan hebben de meer dan 10 minuten nodig
ik snap er niets van
juli 24, 2011
met deksel sowieso. je kan pasta ook prima met deksel koken, zolang je maar in de gaten houdt dat het niet overkookt.
augustus 14, 2011
Oke bedankt mannen, kook nooit zelf (doet manlief altijd) maar nu een receptje proberen kan ik weer verder.
april 20, 2012
ik kook ook aardappels en dat doe ik al 25 minuten maar ze worden maar niet gaar
juni 30, 2012
Goede uitleg!
@Pariwash: hoe groot zijn je aardappels? In het geval dat ze heel groot zijn, moet je ze wellicht doormidden snijden.
april 24, 2014
toen ik nog 15jaar was kon ik geen aardappel koken maar mijn moeder heft mij gellerd hoe je aardappel moet koken nou ik ga je zeggen hoe ik aardapppel kook ik neem tien aardappelen maak niet uit hoeveel je neemt daarna ga ik het schillen met een mes dan gooi ik die schil weg daarna zet ik het in het water en dan snij ik het met een mes als ik het al heb gesnijd dan zet ik het weer in het water daarna neemt ik vier knoflook en 1 uie daarna ga ik het schil en daarna choppere en als het al gecopperd is oja twee peper dan ga ik koken als eerste zet ik die knoflook uie peper daarna masala en kippeblok een klein beetje zwartepeper en wittepeper en water en daarna maak je het met een deksel dicht en daan moet je wachten tot dat ie aardappel zacht is dus helemaal fijn dit was het doei tot de volgenden keer