We kennen natuurlijk allemaal de standaard kruiden zoals peper en zout. Dit zijn goede smaakmakers, maar er zijn nog veel meer kruiden die jouw gerecht kunnen omtoveren tot een culinair hoogstandje. Sommige kruiden brengen ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich mee. Een win-win situatie dus. Wij vertellen je graag meer over waarom kruiden niet mogen ontbreken in je keuken.

Gebruik kruiden

Kruiden zijn te gebruiken voor bijna elk gerecht. Ze geven smaak aan voedsel en accentueren bepaalde ‘tonen’ die van oorsprong in je voedsel aanwezig zijn. Naast het toevoegen van kruiden in gerechten, kun je kruiden ook verwerken in drinken. Denk bijvoorbeeld aan een chai-tee of latte. Op internet zijn er veel leuke receptjes te vinden van gerechten en dranken waarin je populaire kruiden verwerkt.

Wat zijn de meest populaire kruiden?

Onmisbare kruiden

Er zijn oneindig veel soorten kruiden. Elke wereldkeuken kent wel een aantal specifieke kruiden. De meest bekende soorten kruiden zijn toch wel basilicum, bieslook, dille, koriander, oregano en peterselie. Kruiden zijn te verkrijgen in twee varianten, namelijk in gedroogde vorm of lekker vers. Het voordeel van gedroogde kruiden is dat deze langer houdbaar zijn en makkelijk te gebruiken zijn. Aan de andere kant is de smaak van verse kruiden vaak wel sterker. Dus het is een beetje afhankelijk van het gerecht waarvoor je de kruiden wil gebruiken. Wil je toch verse kruiden gebruiken? Check dan even goed of ze nog goed en vers zijn. Je zou deze eventueel ook in kunnen vriezen om de kwaliteit te waarborgen.

Gezondheidsvoordelen

Zoals we net al beschreven, hebben kruiden veel gezondheidsvoordelen en soms zelfs een genezende werking. Ten eerste zitten kruiden vol met antioxidanten. Daarom gebruiken veel landen, met name India, veel kruiden om bepaalde ziektes, zoals kanker, te voorkomen. Hiernaast helpen kruiden bij het verminderen van stress, bestrijden van infecties en het verbeteren van het geheugen.

Een ideale manier dus om je gerechten meer smaak te geven, zonder gebruik te hoeven maken van kant en klare pakjes, die vol zitten met toegevoegde kleur-geur en smaakstoffen.

Goede kwaliteit kruiden kopen

Ben je na het lezen benieuwd geworden en wil je een van deze kruiden kopen? Over het algemeen kun je elk soort wel kopen bij de supermarkt, houd er wel rekening mee dat deze kwaliteit wel minder is. Als je er zeker wil zijn van een goede kwaliteit, kun je het beste de kruiden aanschaffen bij een biologische winkel of kruidenwebshop.