De airfryer is een veelzijdig apparaat dat je tegenkomt in de moderne keuken. In eerste instantie werd de airfryer uitgevonden als een goed en gezond alternatief voor de frituurpan. Je kunt er echter nog veel meer mee. Tegenwoordig wordt de airfryer ook gebruikt voor ovengerechten, stoofgerechten en nog veel meer.

Hoe werkt een airfryer?

Er zijn heel veel airfryers. Het principe is vrij eenvoudig: bij een airfryer wordt gebruikgemaakt van hete lucht. De constante luchtstroom in de afgesloten pan zorgt ervoor dat eten snel gaart. Bovendien worden bijvoorbeeld frietjes of snacks lekker knapperig als ze met wat olie gebakken worden. Er is veel verschil tussen airfryers onderling. Ze zijn er van een kleine eenpersoonsvariant tot een grote gezinspan. Vergelijk verschillende merken met elkaar en ontdek de beste airfryer voor jouw situatie.

Een airfryer kopen

Wil je graag een vergelijking maken op een onafhankelijke site? Bij BestGekozen.nl worden allerlei producten getest en vergeleken door een onafhankelijke partij. Ze worden getest op gebruiksvriendelijkheid, formaat, prestaties enzovoorts. Zo vind je snel een airfyer die bij je past. Laten we nu snel aan de slag gaan met de drie lekkerste airfryer recepten!

Recept 1: Bladerdeegbroodjes

Bladerdeegbroodjes

Lust jij graag frikandel-, kroket- of andere bladerdeegbroodjes? Dan is dit jouw recept. Want je maakt ze super gemakkelijk met de airfryer!

  • 1 velletje bladerdeeg per persoon
  • Vulling voor bladerdeeg (bijv. frikandel, kroket, ragout, sate)
  • 1 geklopt ei

Verwarm de airfryer op 155 graden. Laat het bladerdeeg even ontdooien als je bevroren bladerdeeg hebt gekozen. Leg er dan de vulling op en maak het bladerdeeg rondom netjes dicht. Leg de bladerdeeg broodjes in de airfryer mand en bestrijk met het geklopte ei. Bak in 20 minuten gaar en knapperig.

Recept 2: Aziatische drumsticks

Aziatische drumsticks

Deze drumsticks worden eerst lekker gemarineerd. Neem daar even de tijd voor: laat de marinade minstens een uur intrekken, liefst langer. Daarna bak je ze in een halfuurtje gaar en mals.

Voor 4 personen:

  • 8 drumsticks
  • 1 klein uitje
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el sambal
  • 5-6 el ketjap manis
  • 1 tl piment
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel wat blaadjes verse Maggi

Leg de drumsticks in de schaal van de airfryer. Snijd de ui en knoflookteentjes zo fijn mogelijk en voeg dan samen met alle andere ingrediënten toe. Roer goed door elkaar zodat de marinade helemaal over de drumsticks verdeeld is. Laat dan rustig intrekken. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Plaats de schaal in de voorverwarmde airfryer en bak in 30 minuten gaar. Keer halverwege de baktijd de drumsticks even om.

Recept 3: Gevulde gehaktbroodjes

Gevulde gehaktbroodjes

Deze gevulde pistolets zijn bijzonder lekker als gerecht bij een uitgebreide lunch of als avondeten.

Voor 4 personen:

  • 4 afbak pistolets
  • 300 gr gehakt
  • 200 gr bacon plakjes in reepjes gesneden
  • 1 gesneden uitje
  • 3 gehakte teentjes knoflook
  • 2 el ketjap Manis
  • 1 el kurkuma
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 8 plakjes cheddar
  • Geraspte kaas

Gebruik de pisolets zonder ze af te bakken, ze worden gaar in de airfryer. Natuurlijk kun je het recept ook maken met zelfgebakken broodjes, die bak je dan wel eerst af. Hol de broodjes uit en strooi er wat kaas in. Bak de ui, knoflook en bacon in een wok met een drupje olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg dan de puree, ketjap, kruiden en gehakt toe. Bak het gehakt rul en proef dan even of je nog zout en peper moet toevoegen. Schep het gehaktmengsel in de pistolets en verdeel de cheddar eroverheen. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Leg de broodjes in de airfryer schaal (als het niet past bak je ze in twee rondes) en gebruik het antispat deksel. Bak de broodjes in 6-8 minuten gaar.