Lekker in je vel zitten dat willen we allemaal. Lekker in je vel afvallen klinkt nog beter en daarna jezelf goed blijven voelen klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het zo. Er zijn een flink aantal soorten superfoods waarmee de heerlijkste recepten zijn ontwikkeld. Eten is weer een plezier met deze smoothies, varianten in pap, superfood ontbijtjes, lunches, diners en zelfs superfood snacks.

Wat zijn superfoods?

Het zijn producten waaronder eetbare planten, groenten en vruchten die vol zitten met voedzame stoffen, weinig calorieën bevatten maar wel een maximaal effect leveren. Vitaminen waaronder anti-oxidanten, maar vooral ook mineralen en sporen elementen komen steeds minder voor in ons eten. Er zijn veel producten op de westerse markt geïntroduceerd die van oudsher in andere culturen al veel gegeten worden zoals gojibessen of hennepzaad. Het kan leuk zijn een aantal van de meer onbekende superfoods te ontdekken. Denk dan eens aan tarwegras of chiazaad. Aan de andere kant zijn er ook een aantal ouderwetse voedselsoorten die in een beetje ondergesneeuwd zijn maar die door hun kwaliteiten tot de superfoods gerekend mogen worden zoals kool en bonen. Toch hoeft het niet allemaal bijzonder te zijn. Ook bekende producten als rode druiven, knoflook, olijfolie, sommige noten, pure chocolade en vette vis zijn superfoods. We geven je wat recepten tips voor gezonde superfood smoothies.

Wat zijn superfoods

Groene superfood smoothie

Deze ultra gezonde en snelle smoothie maak je klaar in de blender. Voeg diverse groenten en fruit bij elkaar zoals kiwi’s, banaan, avocado en een handjevol spinazie en voeg een lepeltje macapoeder of chiazaad toe. Makkelijk en oergezond.

Heerlijk zomerse superfood smoothie

Ook bij deze smoothie heb je een blender nodig. Schil het fruit en voeg alles bij elkaar en blende maar. Kies hiervoor bijvoorbeeld bananen, aardbeien, kiwi en wat chiazaad of lucamapoeder. Een zomerse fruitexplosie.

Smoothie met maanzaad

Heb je behoefte aan een smoothie vol superfoods? Deze is verfrissend en versierd met wat maanzaad. Doe 1 banaan, ½ appel, 2 dadels, lepel maanzaad, 3 paranoten, 1 tl vanillepoeder, 1 tl kaneel, 3 druppels citroensap, 1 tl Goji bessen en wat lijnzaad in de blender en voeg nog wat water toe. Paar minuten mixen voor de gewenste structuur. Voeg wat plantaardige melk of amandelmelk toe voor de nodige calcium.

Eindeloos veel recepten

Doordat er zoveel verschillende soorten superfoods te koop zijn is het aantal lekkere recepten dat je ermee kunt maken ook bijna eindeloos. Je kunt zelf aan het experimenteren gaan of inspiratie opdoen. Yoghurt is een prima product als basis voor de toevoeging van superfoods als granen, bessen en specerijen als kaneel. In yoghurt zitten relatief veel proteïnen en calcium. Het wordt ook door hen die niet goed op zuivel reageren vaak prima verdragen. Natuurlijk vergeten we de snelle en gezonde smoothies niet. Als basis kun je voor gewoon water of yoghurt, amandelmelk of iets anders gebruiken. Eigenlijk kun je hier alles mee mengen, Omega drie, lijnzaad, groente, fruit, anti-oxidanten, wat je maar lekker vindt. Eieren vullen goed, geven energie en leveren een bijdrage aan de opbouw van goede cholesterol. Ze staan letterlijk bol van vitaminen en mineralen waardoor ze een prima basis vormen voor gezonde recepten.