Het Japanse gerecht Sushi is razend populair in Nederland. Overal in het land vind je sushi restaurants waar je – vaak op ‘all you can eat basis’ – je maag kunt vullen. Waar deze hype begon in de randstad, kun je vandaag de dag overal in Nederland sushi eten. Zo kun je sushi laten bezorgen in Den Bosch, maar ook in bijvoorbeeld Leeuwarden. Kortom, sushi is eén van de populairste maaltijden van het moment. Wist je dat je ook zelf sushi kunt maken? Het lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Hoe pak je dit aan? Wij hebben 3 heerlijke sushirecepten op een rijtje gezet die je zelf kunt maken!

Sushirijst koken

Sushi bestaat voor een groot gedeelte uit speciale Sushi rijst. Allereerst is het dus belangrijk dat je deze rijst goed bereid en dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De rijst moet niet te lang koken, maar ook niet te kort. Hoe kook je nu de perfecte sushirijst?

1 was de rijst

Het is belangrijk dat je de sushirijst van tevoren goed wast. Doe de rijst in een vergiet of zeef en zorg ervoor dat de rijst in beweging blijft. Laat na afloop uitlekken.

2 Het koken van de rijst

Doe de sushirijst nu in de pan (500 gram) en voeg 750 ml water toe. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 2 minuten koken en zet vervolgens het vuur laag. Laat de rijst 15 minuten doorkoken op een laag vuurtje met de deksel op de pan. Vervolgens laat je de rijst nog 15 minuten staan (met de deksel op de pan).

3 Afkoelen van de rijst

Sushi is – zoals je waarschijnlijk al weet – een koud gerecht. Het is dus de bedoeling dat de rijst koud is. Je kunt de rijst het best koelen door te waaien met een blazer of bijvoorbeeld een tijdschrift.

4 Rijstazijn

Nu is het tijd om de rijst op smaak te brengen. Dit doe je met ‘sushi azijn’. Deze maak je als volgt: Verwarm 6 eetlepels rijstazijn in een pannetje. Voeg 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout toe. Roer goed en giet de azijn over de sushirijst.

Sushi recepten

Nu de rijst klaar is, is het tijd om aan de slag te gaan met de sushi’s. Hieronder 3 heerlijke sushi recepten om zelf te maken!

1 Standaard sushi

De eenvoudigste variant is de standaard sushi. Deze maak je door een nori vel op zijn rug te leggen, te bedekken met sushirijst en een lijn aan ingrediënten in het midden toe te voegen. Lekker zijn: zalm, avocado, komkommer, mango, tonijn of surimi. Vervolgens rol je de sushi op en snijd je hem in plakjes.

2 Inside out

Een variatie op deze sushi is de ‘inside out’. De ingrediënten zijn hetzelfde, maar in plaats van rijst aan de binnenkant, zit de rijst aan de buitenkant. Hoe werkt het? Je neemt dezelfde stappen als bij het 1e recept, maar nadat je de rijst op het nori vel hebt gesmeerd, draai je het geheel om. Vervolgens rol je de sushirol. Nu zit de rijst dus aan de buitenkant en de vulling aan de binnenkant. Garneer de buitenkant met (zwarte) sesamzaadjes.

sushigerechten zelf maken 2

Lees ook: Eenvoudig wok gerecht met runderreepjes en broccoli!

3 Hand-rol sushi

Een andere variatie is de ‘hand-rol sushi’. Bij deze variant serveer je de sushi in een Temaki (een soort van hoorntje). Je kunt de Temaki vullen met de ingrediënten van eerdergenoemde gerechten of experimenteren met andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld ei of paprika.

Wat is jouw favoriete sushigerecht? Laat het ons weten in de reacties hieronder!