Ga je uitgebreid koken voor jezelf of je gezien? Of verwacht je bezoek? Dan wil net even wat extra aandacht aan het eten besteden. Je bereidt een heerlijke ovenschotel of bijvoorbeeld een bijzonder stuk vlees. Uiteraard moet daar wat bij gedronken, maar wat schenk je dan bij het diner? Dat kan lastig zijn, zeker als je weinig wijnkennis hebt. Wij geven je 5 heerlijke wijnadviezen voor bij jouw gerecht.

1.  Wijn bij rundvlees

Rundvlees is enorm divers, daarom beperken wij ons even tot de mooie stukken vlees, zoals biefstuk, entrecote en bavette. Dit soort stukken vlees zijn enigzins te vergelijken met elkaar. Alleen het gebruik van kruiden en de bereidingswijze kan de smaak zodanig beïnvloeden dat je een specifieke wijn nodig hebt. Wij gaan er even vanuit dat deze stukken vlees medium rood gegeten worden bij een bereiding met slechts zout en peper. Bij rund wordt vrijwel altijd rood gedronken. Kies voor een Bordeaux bij biefstuk of een Cabernet Sauvignon bij een entrecote. Kies je voor een bavette? Kies dan voor een lekkere Barbera wijn.

2.  Wijn bij kip

Wat te drinken bij kip? Daar weten namelijk niet veel mensen raad mee. Het is belangrijk dat je niet kiest voor een zware wijn. Kip heeft van zichzelf geen uitgesproken smaak, waardoor deze al snel teniet wordt gedaan met een zware, smaakvolle wijn. Zowel wit en rood kan je drinken bij kip. Denk aan een witte Chardonnay of Viognier of, als je een rode wijn wilt drinken, een Beaujolais of een Gamay.

3.  Wijn bij lamsvlees

Wijn bij lamsvlees

Rode wijn bij lamsvlees is heerlijk, wij raden dan ook altijd aan om een rode wijn te drinken bij lamsvlees. Lamsvlees heeft een hele eigen smaak en die kan ook varieren, afhankelijk van de leeftijd van het lam. Over het algemeen zit je helemaal goed bij een Bordeaux. Een jong lammetje is wat minder sterk qua smaak, dus kies niet voor te zware wijnen. Kies dan bijvoorbeeld voor een subtiele Pinot Noir.

4.  Wijn bij konijn

Konijn en haas zijn allebei wild. Je zou zeggen dat hier een rode wijn bij hoort, maar dat is niet altijd zo. Haas en konijn hebben geen sterke smaak waardoor een passende wijn subtiel moet zijn om de smaak van het konijn niet te overtreffen. Zowel wit als rood kan gedronken worden bij konijn. Kies bij een witte wijn bijvoorbeeld voor een volle Chardonnay of een droge Riesling. Kies je liever voor rood? Dan heb je meer keuze, zolang het niet een te zware wijn wordt. Wij adviseren een goede Gamay of een lekkere Pinot Noir van bijvoorbeeld Maison Louis Latour.

5.  Wijn bij vis

Vis is enorm divers en wijn ook, daarom is het ook een misvatting dat je witte wijn moet drinken bij vis. Rode wijn kan namelijk ook bij vis gedronken worden, zolang het maar een soepele, zachte wijn is. Kies bij witvis, zoals kabeljauw of zeewolf, voor een Chenin Blanc of een Sauvignon Blanc. Bij vettere vis mag een wijn ook meer smaak hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een Muscadet of een Pinot Gris. Ga je zalm eten? Ga dan voor een witte wijn Pinot Noir of een Chardonnay. Ga je voor rood? Kies dan een Syrah wijn of een Cabernet Sauvignon.