Erwtensoep wordt over de hele wereld gegeten, maar de echte klassieke Hollandse erwtensoep, oftewel snert, is een uniek fenomeen. De wat dikkere erwtensoep staat ook wel bekend als grootmoeders erwtensoep. Wat is dit Hollandse erwtensoep recept? Hoe maak je erwtensoep? Hieronder het recept van dit traditionele gerecht!

Erwtensoep

De Hollandse erwtensoep wordt traditioneel gezien in de winter gegeten. In Engeland en Duitsland is erwtensoep ook razend populair, maar de Nederlandse variant is iets dikker. Deze erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten. Je kunt de soep gekoeld meerdere dagen bewaren en de soep smaakt vaak het beste nadat deze een dagje oud is. Ook kun je de erwtensoep invriezen. Kortom, een ideaal en voedzaam gerecht. Je kunt erwtensoep natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar verse erwtensoep maken is veel leuker én de soep is lekkerder. Maar hoe kun je zelf erwtensoep maken? Verse Erwtensoep maken is niet lastig, hieronder het recept:

De ingrediënten:

Er zijn verschillende soorten, maar de klassieke erwtensoep bevat de volgende ingrediënten (voor 4 personen):

– 1,5 liter water

– 2 schouderkarbonaadjes*

– 300 gram spliterwten

– 1 laurierblaadje

– 1 knolselderij

– 2 preien

– 25 gram verse selderij

– 1 rookworst*

*Deze ingrediënten kun je uiteraard weglaten als je een vegetarische erwtensoep wilt maken.

hollandse-erwtensoep

Lees ook: Het recept van de klassieke spaghetti carbonara!

De benodigdheden

Om erwtensoep te maken heb je niet veel keukenapparatuur nodig. Het enigste wat je nodig hebt is een stamper om te pureren, een snijplank, een scherp mes en een pan om de erwtensoep in te koken.

De bereiding

Het maken van je eigen verser erwtensoep neemt ongeveer een uurtje in beslag. Het is niet moeilijk en je zult er dagen van smullen. 

Stap 1: Allereerst breng je het water aan de kook in een soeppan. Voeg de spliterwten, karbonaadjes en het laurierblad toe. Kookt het water? Laat het geheel met de deksel op de pan 20 minuutjes op een laag vuurtje koken.

Stap 2: Terwijl het water kookt schil je de knolselderij en snijd je deze in stukken van ongeveer een centimeter dik. Was de preien en snij deze in dunne ringen. De selderij snijd je fijn.

Stap 3: Zijn de 20 minuten om? Neem dan de karbonaadjes uit de pan en snijd deze in kleine blokjes. Doe de gesneden karbonaden nu terug in de pan en voeg de gesneden groente toe. Leg ook de rookworst in de soep en laat het geheel nogmaals 20 minuten koken. 

Stap 4: Terwijl de soep kookt ga je met de stamper het geheel pureren. Probeer de worst niet te pureren.

Stap 5: Haal nu de rookworst uit de pan, snijd deze in schijfjes en roer de worst door de soep. Laat het geheel even pruttelen en de soep is klaar!

Is je soep te dik? Dan kun je deze verdunnen met water of met (groente)bouillon. 

Heb jij weleens erwtensoep gemaakt? Zo ja, wat is jouw favoriete recept?