Olijfolie, het ideale goedje om mee te bakken. Dit wereldberoemde product is multifunctioneel en kan ook gebruikt worden door bijvoorbeeld salades. Makkelijk, lekker van smaak en gezond. Maar hoe gezond is olijfolie nu precies? En hoe ziet het met olijfolie en calorieën? Wij hebben alle weetjes over bakken met olijfolie op een rijtje gezet!
Waar komt de meeste olijfolie vandaan?
Pure olijfolie staat bekend als Italiaans product, maar wist je dat slechts 27% van alle olijfolie uit Italië komt? De meerderheid van olijfolie komt namelijk uit Zuid-Spanje. Ook landen als Turkije, Marokko en Frankrijk produceren deze populaire olie.
Wist je dat olijven binnen 24 uur verwerkt moeten worden?
Het hoofdingrediënt van olijfolie is uiteraard de olijf. Het is essentieel dat de olijven verwerkt worden binnen 24 uur na het plukken. Anders oxideren de olijven en creëert dit een nare smaak. De olijven worden als eerst geperst en gemalen en daarna wordt het sap gecentrifugeerd. Het water wordt gescheiden van de olie en heerlijke extra vierge olijfolie blijft over. Deze olijfolie is echter minder geschikt om te bakken. Welke olijfolie is geschikt om te bakken?
Welke olijfolie om te bakken?
De beste olijfolie om te bakken is gewone olijfolie en vierge olijfolie. Bakken met extra vierge olijfolie kan eventueel wel als je niets anders voor handen hebt. De smaak van deze olijfolie gaat echter grotendeels verloren door de hitte, daarom worden de andere soorten vaker gebruikt om in te bakken.
Voedingswaarde olijfolie
Hoeveel calorieën zitten er nu in olijfolie? En hoe gezond is het nu precies? Per 100 gram olijfolie zitten er 883 kcal in olijfolie. Dit klinkt misschien veel, maar je gebruikt vaak niet zo veel. Het grootste gedeelte bestaat uit onverzadigde vetten. Hoe gezond is olijfolie dan? In principe niet heel gezond, maar wel een stuk gezonder dan bijvoorbeeld boter.
Wat is de houdbaarheid van olijfolie?
Hoe lang is olijfolie nu houdbaar? Gemiddeld gezien is olijfolie na de persing nog zo’n anderhalf jaar goed. Extra vierge en vierge olijfolie echter langer. Wel is het belangrijk dat de olijfolie op een koele en donkere plek bewaard wordt.
Zonnebloemolie of olijfolie?
En wat als je nu moest kiezen tussen zonnebloemolie en olijfolie? Beide olies worden veel gebruikt voor het bakken en braden van vis, vlees en groente. Welke olie is nu gezonder? Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Beide olies hebben zo hun gezondheidsvoordelen. Zo zit er in zonnebloemolie veel meer vitamine E en zit olijfolie weer vol met vitamine A en K. Het is dus gewoon een kwestie van smaak welke olie je verkiest. Het beste kun je variëren en soms olijfolie gebruiken en soms zonnebloemolie.
Hoevaak gebruik jij olijfolie om te bakken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!