Brood van de bakker is natuurlijk ontzettend lekker. Maar nóg lekkerder is brood wat je zelf gebakken hebt met je broodmachine. Je kunt dan namelijk helemaal zelf bepalen wat erin zit plus de geur die in huis hangt na het bakken is goddelijk.

In principe hoef je geen goede bakker te zijn om zelf brood te bakken. Toch is het handig wanneer je eerst deze tips leest voordat je ermee aan de slag gaat.

Kant en klaar mix

Ben je een beginnende bakker dan is het een idee om te beginnen met een kant en klare mix. Bij deze mix hoef je vaak alleen maar water erbij te gooien en de broodmachine doet de rest van het werk. Let er wel op wanneer er pitten en zaden in de mix zit. Deze kunnen de anti baklaag beschadigen.

Gebruik zo min mogelijk zaden en noten

Brood met zaden en noten kan echt ontzettend lekker zijn. Toch is het aan te raden om niet dagelijks brood te maken met zaden en noten. Deze beschadigen namelijk de anti baklaag. Natuurlijk is het mogelijk om een los bakblik te kopen zodra de anti baklaag beschadigd is. Maar dit wil je natuurlijk niet al te vaak doen.

Maak gebruik van een digitale weegschaal

Wil je in de weer gaan met maatschepjes en maatbekers? Niet doen. Deze zijn namelijk veel te onnauwkeurig. Gebruik liever een digitale weegschaal. Deze zijn veel nauwkeuriger, makkelijker en goedkoper.

Volg het recept

Vooral als beginnend thuisbakker is het goed om het recept wat je gebruikt zo goed mogelijk te volgen. Er is namelijk iemand geweest die met veel ervaring een recept heeft gemaakt inclusief instructies. Maak daar dan ook gebruik van.

Gebruik je broodmachine ook eens als kneedmachine

Wil je stokbrood, breekbrood of bolletjes maken? Dan kun je de broodmachine ook als kneedmachine gebruiken. Scheelt jou heel wat tijd en energie.

Zet je broodmachine binnen handbereik

Je hoort het wel vaker. Mensen kopen een broodmachine, zetten hem na een paar keer gebruiken uit het zicht en hij wordt vergeten. Zonde! Zet hem daarom dan ook binnen handbereik want dan gebruik je hem ook vaker.

Laat het brood afkoelen

Laat het brood voordat je hem gaat snijden eerst goed afkoelen. Na ongeveer een uur is het brood veel beter te snijden. Snijd je hem al eerder dan is er groot kans dat je het kruim kapot maakt met het mes.