Japanse messen worden steeds populairder en verschijnen in onze keukens. Dat is niet zomaar. Japanse messen behoren tot de best kwalitatieve messen die te koop zijn op de markt. Ze zijn vlijmscherp, precies en worden niet snel bot. De Japanse keuken heeft meerdere unieke soorten messen voor verschillende snijtaken. Zo zijn er messen specifiek voor groente, vlees, vis en alleskunners zoals het Japanse koksmes.

Wanneer je het gevoel van een Japans mes hebt ervaren wil je nooit meer terug. Zonder moeite ingrediënten snijden in fijne blokjes of plakken. Zo flinterdun heb jij je groenten nog nooit gesneden als met een authentiek Japans mes.

Santoku

De Santoku is een van de populairste messen uit de Japanse keuken. Niet gek want de Santoku is de Japanse variant van het Europese koksmes. Dit mes is dan ook voor van alles geschikt. Je kunt er groente, vis of vlees mee snijden of hakken. Een handige design feature die vele Santokus hebben zijn de kuiltjes aan de zijkant. De kuiltjes zorgen ervoor dat vlees niet blijft plakken aan de lemmet van het mes.

Nakiri

De Nakiri is het Groentemes van de Japanse keuken. Terwijl het rechthoekige lemmet eerder doet denken aan een hakmes voor vlees. Juist door de rechthoekige vorm is het mogelijk om flinterdunne plakken groente te snijden. Het lemmet ziet er wat lomp uit maar is licht van gewicht en controleerbaar. De Nakiri wordt vaak aangeraden voor de thuiskok die veel vegetarisch kookt.

Kiritsuke

Kiritsuke messen zijn een combinatie van een vis en groentemes. Dat maakt het mes geschikt voor allerlei snijtaken. In Japan is de Kiritsuke een specifiek mes dat gebruikt wordt door executive koks.

Yanigaba

Yanigaba

Het Sushimes waar al eeuwenlang sushi mee wordt gemaakt. Het mes snijd heel precies smalle stukken sashimi en sushi. De Yanigaba wordt ook gebruikt om vis fileren. Door de lengte van het lemmet kan de vis met een enkele beweging gesneden worden. De scherpte en snijhoek van het mes zijn perfect voor het snijden van rauwe vis. De structuur van de vis wordt nauwelijks aangetast door het snijden. Dit voorkomt dat de structuur beschadigd raakt en de smaak aantast van de sushi of sashimi.